Həddindən artıq miqdarda xolesterin ürək sağlamlığına və damar elastikliyinə böyük zərər verir. Bu göstərici nə qədər yüksəkdirsə, insult, infarkt və digər həyati təhlükəsi olan patologiyaların inkişaf riski bir o qədər yüksəkdir. 

Üstəlik, Böyük Britaniyadan olan elm adamlarının tapdığı kimi, xolesterin də beyin fəaliyyətinin keyfiyyətinə böyük təsir göstərir. Yüksək dəyərlərlə əla tələbə və ya işdə lider olmaq demək olar ki, mümkün deyil.

Ancaq ümidsiz olmayın. Məkrli xolesterolu nəzarət altına almaq hələ də mümkündür.
Yaponiyalı həkim Masahiro İvasaki müəyyən edib ki, müntəzəm olaraq yalnız bir təzə tərəvəz - qırmızı bibər yeyirsinizsə, qanda xolesterinin səviyyəsi aşağı düşəcək. Ən yaxşı tərəfi odur ki, ya adi şirin bibər, ya da acı ola bilər. Əsas məsələ dadda deyil, qırmızı qabıqda - kapsantin maddəsidir.

Bu antioksidant xərçəng, qan təzyiqi xəstəliyi və piylənmənin qarşısını almaqda da faydalıdır. Ancaq xolesterinlə mübarizədə ən təsirli olur.

Zərərli virusların payız-qış hücumları zamanı uzun müddətdir immunitet sisteminin əsas qoruyucusu kimi tanınan C vitamininin yüksək tərkibinə görə qırmızı bibəri çox istifadə etməlisiniz.

Nurlan