
Payız dövründə orqanizm müxtəlif xəstəliklərə məruz qalır, bunun qarşısını almaq üçün qida rasionuna qida maddələri ilə zəngin tərəvəzləri daxil etmək lazımdır.
Kök
Yerköküdə immunomodulyator olan beta-karotin və A vitamini var. Onlar da öz növbəsində bədəni uzunmüddətli xəstəliklərdən qoruyurlar. Ancaq yadda saxlamağa dəyər ki, yerkökü ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir. Tərkibindəki maddələrin həddindən artıq olması yuxululuğa, nəcisin pozulmasına və hətta dəri rənginin rənginin dəyişməsinə səbəb ola bilər.
Bolqar bibəri
Tərkibində sitrus meyvələrindən 40% daha çox C vitamini var. Eyni zamanda, təzə tərəvəzlər termal emal edilmiş tərəvəzlərdən daha sağlamdır.
İspanaq
İspanağın tərkibində A vitamininin gündəlik tələbatının yarısı deyil, həm də immunitet hüceyrələrinin fəaliyyətinə təsir edən C vitamini və sink var. Ancaq həkim bu məhsuldan sui-istifadə etməməyi tövsiyə edir, çünki bədəndə sidik turşusunun səviyyəsini artıra bilər.
Sarımsaq
Sarımsaq antimikrobiyal təsir göstərən antioksidant və fitonsidlərlə zəngindir. Bundan əlavə, immunitet sistemini stimullaşdırır və xolesterin səviyyəsini aşağı salır. Eyni zamanda, qastritli insanlara ondan sui-istifadə etmək tövsiyə edilmir.
Zəncəfil
Zəncəfil sağlamlığı qorumaq üçün də əladır, çünki tərkibində hüceyrə toxunulmazlığını aktivləşdirən aktiv maddə gingerol var. Amma mədə-bağırsaq problemi olan insanlar da bununla diqqətli olmalıdırlar.
Nurlan