Qəhvənin faydaları tərkibindəki kofeinin miqdarından asılı deyil. Mütəxəssislər müəyyən ediblər ki, gündə cəmi bir neçə kiçik fincan qəhvə ürək-damar xəstəlikləri, sinir xəstəlikləri, 2-ci tip şəkərli diabet və qəribə də olsa, intihardan ölüm riskini azaldır. Məlum olub ki, qəhvə iltihabi prosesləri yatıra bilir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə “Circulation” jurnalında dərc olunan məqalədə deyilir.

30 il ərzində aparılan üç geniş tədqiqatın məlumatlarına əsaslanaraq, elm adamları belə qənaətə gəliblər ki, müntəzəm olaraq qəhvə içən insanlar içməyənlərlə müqayisədə gözləniləndən daha az ölürlər.

Sizi diabetdən xilas edəcək makaron necə bişirilir?

Qayğanaq necə düzgün bişirilir? – Aşpaz səhvləri açıqladı

Az ərzaqla hazırlanan çox dadlı salat resepti

Maraqlıdır ki, siqaret çəkənləri və spirtli içki qəbul edənləri istisna edərək nəticələri korrektə etdikdən sonra belə, qəhvə içməyin təsiri daha qabarıq olur.

Qeyd etmək vacibdir ki, tədqiqatlar sağlamlıq faydalarının kofein səviyyələri ilə əlaqəli olmadığını göstərir. Məlum olub ki, faydalı təsir göstərən kofein deyil, qəhvə dənələrində olan digər təbii birləşmələrdir. Bu bioaktiv komponentlər, alimlərin fikrincə, insulin müqavimətini və orqanizmdə iltihabi prosesləri azaldır.

Bundan əlavə, qəhvə digər faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Məsələn, enerji səviyyələrini artıra, diqqəti yaxşılaşdıra və hətta fiziki dözümlülüyü artırmağa kömək edə bilər. Yadda saxlamaq lazımdır ki, orta miqdarda qəhvə içmək ümumi rifaha müsbət töhfə verə və müəyyən xəstəliklərin riskini azalda bilər. Bununla belə, kofeindən çox istifadə etməmək vacibdir. (Lent.az )