
Çips deyəndə çoxlarının ağlına mağaza məhsulları gəlsə də, əslində bu qəlyanaltını evdə daha sağlam şəkildə hazırlamaq mümkündür. Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq Larisa Nikitina URA.RU-ya açıqlamasında evdə hazırlanan çipslərin mağazadan alınan variantlara nisbətən qat-qat faydalı olduğunu deyib. Onun sözlərinə görə, ev şəraitində hazırlanan çipslərdə qida maddələri qorunur və əlavə kimyəvi maddələr olmur.
Mütəxəssis bildirib ki, belə qəlyanaltını təkcə kartofdan deyil, həm də kök, çuğundur, balqabaq, hətta bəzi meyvələrdən də hazırlamaq mümkündür. Bu yanaşma həm qida rasionunu müxtəlifləşdirir, həm də vitamin və minerallarla zəngin qəlyanaltı əldə etməyə imkan yaradır.
Nikitina vurğulayıb ki, evdə hazırlanan çipslərin əsas üstünlüklərindən biri insanın məhsulun tərkibini tam nəzarətdə saxlamasıdır. Onun sözlərinə görə, evdə bişirilən çipslərdə az duz, az yağ istifadə etmək, ümumiyyətlə, konservant və ya digər kimyəvi qatqılardan uzaq durmaq mümkündür.
Ekspert əlavə edib ki, belə qəlyanaltılar təkcə gündəlik qidalanma üçün deyil, həm də bayram süfrələri üçün maraqlı alternativdir. Onlar həm sağlam görünür, həm də dad baxımından mağaza məhsullarından geri qalmır.
Nikitinanın fikrincə, evdə hazırlanan çipslərin ən yaxşı şəkildə təzə yeyilməsi məsləhətdir. Çünki bir müddət sonra onların xırtıldayan quruluşu itməyə başlayır və yumşalır. Lakin buna baxmayaraq, onlar yenə də yeyilə biləcək və zərərsiz olaraq qalır.
Dietoloq insanlara hazır məhsullara üstünlük verməkdənsə, vaxt ayırıb evdə bu qəlyanaltıları hazırlamağı tövsiyə edib. Çünki belə olduqda həm qida dəyərləri qorunur, həm də sağlamlıq üçün risklər minimuma enir.
Mağaza çipslərinə alternativ axtaranlar üçün evdə hazırlanmış variant ən düzgün seçimdir. Onlar həm dadlı, həm də sağlamlığı qoruyan qəlyanaltı kimi gündəlik rasionda rahatlıqla yer ala bilər.