
Tərəvəzlərin qış aylarında faydalı qalması üçün düzgün hazırlanması vacibdir. Foodinfo.az bildirir ki, dietoloq Larisa Nikitina URA.RU-ya açıqlamasında müxtəlif tərəvəz saxlama üsullarının vitamin və mineralların qorunması baxımından effektivliyini qiymətləndirib və ən faydalı və ən az faydalı üsulları adlandırıb.
Ekspertin sözlərinə görə, əsas üsullar dondurma, turşuya qoyma (fermentasiya), qurutma və konservləşdirmədir. Lakin nəticə etibarilə bu metodlar arasında faydalılıq ciddi fərqlənir. Nikitina bildirib ki, dondurma tərəvəzlərin vitamin və minerallarını maksimum səviyyədə saxlayan ən effektiv üsuldur. Bu metod həm sürətlidir, həm rahatdır, həm də asan tətbiq olunur, lakin əsas mənfi cəhəti məhsulun saxlanma müddətinin dörd ay civarında məhdud olması və dondurucu kamerasının tələb olunmasıdır.
Turşuya qoyma və fermentasiya üsulları da faydalıdır və dondurma ilə bərabər qiymətləndirilir. Bu proses zamanı bioloji aktiv maddələr əmələ gəlir, vitaminlərin bir hissəsi qorunur və orqanizm üçün faydalı mikrobiom inkişaf edir. Nikitina əlavə edib ki, turşuya qoyma yalnız sirkə istifadə edilmədən hazırlandıqda faydalıdır və həzm sistemi üçün çox müsbət təsir göstərir. Bu üsul bir çox xəstəliklərin qarşısını almağa və hətta yaşlanma prosesini ləngitməyə kömək edə bilər.
Ən az faydalı üsullar isə qurutma və isti konservləşdirmədir. Termiki emal zamanı xüsusilə C vitamini sürətlə məhv olur. Bundan əlavə, konservləşdirmədə reseptə ciddi əməl olunmaması botulizm riskini artırır.
Beləliklə, qış üçün tərəvəz hazırlayarkən dondurma və fermentasiya üsullarına üstünlük vermək sağlamlıq baxımından ən doğru seçimdir. Bu, həm vitaminləri qoruyur, həm də bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir və immuniteti gücləndirir.