Diyetoloqlar sizi pəhrizinizə qaba pəhriz lifi olan taxılları daxil etməyə çağırır. Məsələn, bulqur. Foodinfo.az Tsn.ua-ya istinadən xəbər verir ki, bu, hər kəs üçün uyğun deyil.

Buxarda bişmiş və qurudulmuş buğdadan hazırlanmış, qızılı rəngi və xoş ətri ilə seçilən bu qidanın tərkibi aşağıdakı kimidir.

Kalori miqdarı (quru və qaynadılmış taxıllar) - 342/85 kkal;

• Zülallar – 12/3 q;

• Yağlar – 1,5/0,2 q;

• Karbohidratlar - 76/14,1 q;

• Enerji dəyəri – 1530/355 kJ.

Çoxları maraqlanır ki, mədə-bağırsaq xəstəlikləri varsa bulqur yemək olarmı? Dietoloqlar deyirlər ki, qastrit və ya mədəsi zəif olanlar buna alışmamalıdır. Vücudunuz sadəcə çox lifin öhdəsindən gələ bilməyəcək.

Həmçinin, bulqur dənli bitkilərə və ya qlütenə qarşı allergiyası olanlar üçün kontrendikedir.

Pankreatitin kəskinləşməsi zamanı bulqur ehtiyatla istehlak edilməlidir, çünki lif selikli qişanı qıcıqlandırır və spazmlara, ürək bulanmasına və ümumi vəziyyətin pisləşməsinə səbəb olur.

Bulqur həzm olunması kifayət qədər çətin olan qida olduğundan 3-4 yaşa qədər uşaqlara tövsiyə edilmir.