Bol bitki mənşəli qidalar yemək diabet, xərçəng və piylənmə risklərini minimuma endirməyə kömək edir. Foodinfo.az bildiri ki, bunu Gazeta.ru-ya dietoloq İrina Pisareva deyib.

O, bildirirb ki, vegeterianlıq piylənmə, insulin müqaviməti, tip 2 diabet, ürək-damar xəstəlikləri, ateroskleroz və bəzi xərçəng növləri riskini azaltmağa kömək edir.

Bununla belə ekspert xəbərdarlıq edib ki, vegetarianlığa həddindən artıq həvəs saçın, dərinin, dırnaqların vəziyyətinə mənfi təsir göstərəcək və gündəlik menyuda dəmir və omeqa-3 çatışmazlığının nəticəsi olan depressiyaya və güc itkisinə səbəb olacaq. Vegeterianlarda sink, yod, kalsium, B12 vitamini, selenyum və D vitamini də yoxdur.

Diyetoloqun sözlərinə görə, çox vaxt bitki mənşəli qida həvəskarları B12-ni soya məhsullarından aldıqlarına inanırlar. Amma əslində bu vitamin çox azdır. Alternativ olaraq, B12-nin də mövcud olduğu yumurta və süd məhsullarını daha tez-tez istehlak edin. Amma əsas odur ki, ekspert qeyd etdi ki, ətdən alınan dəmirin həmişə daha yaxşı sorulduğunu başa düşməkdir, ona görə də vegeterianlarda dəmir çatışmazlığı anemiyası riski var.

Leyla