
Hər birimizin psixoemosional vəziyyəti gündəlik həyatımızda əhəmiyyətli rol oynayır. Foodinfo.az xəbər verir ki, qastroenteroloq Tatiana Golovçanskaya düzgün olmayan qidalanmanın insanın narahatlıq səviyyəsini artırdığını bildirir.
Həkimin sözlərinə görə, orqanizmin mikroflorası – yəni bağırsaqdakı faydalı bakteriyalar – həm fiziki, həm də zehni sağlamlıq üçün vacibdir. “Nə qədər geniş çeşiddə məhsul qəbul etsəniz, mikrofloranız bir o qədər zəngin və davamlı olur. İdeal halda insan həftə ərzində təxminən 50 fərqli məhsul qəbul etməlidir. Bu, yalnız lifin – faydalı bakteriyalar üçün əsas qidanın – təmin olunmasını deyil, həm də makro- və mikroelementlərin balanslı qəbulu təmin edir”, – deyə Golovçanskaya Lenta.ru-ya verdiyi müsahibədə bildirib.
Həkim əlavə edir ki, qadağan olunmuş məhsullar yoxdur. Əgər “şəkərli və az faydalı” qidalar ümumi pəhrizin yalnız 10–15%-ni təşkil edirsə, onlar orqanizmə ciddi zərər vermir.
Bundan əlavə, AO “Mediçina” klinikasının endokrinoloqu, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina qeyd edir ki, bəzi mövsümi meyvə və tərəvəzlər şəkər metabolizmi ilə bağlı problemləri olan insanlar üçün zərərli ola bilər. Onun sözlərinə görə, yüksək qlikemik indeksə malik məhsullar qəbul edildikdə qlükoza sürətlə qan dövranına keçir və pankreas onun udulması üçün insulin ifraz edir. Fiziki aktivlik az olduqda və ya şəkər xəstəliyinə meylli insanlarda isə qan şəkəri hələ də yüksək qala bilər.
Tananakina xüsusilə vurğulayır ki, alma, yerkökü və balqabaq kimi məhsullar qlikemik yükü artıra bilər. Buna görə belə qidaları pəhrizə daxil edərkən miqdar və digər balanslı qidalarla uyğunluq nəzərə alınmalıdır.
Beləliklə, sağlam və rahat psixoemosional vəziyyət üçün yalnız qidalanmanın keyfiyyəti deyil, həm də qəbul edilən məhsulların müxtəlifliyi və balansı vacibdir. Doğru pəhriz narahatlıq hissini azaldır, beynin və bağırsağın normal fəaliyyətinə dəstək verir.