Rusiya Biotexnoloji Universitetinin (ROSBIOTECH) müəllimi, “Şirindi aşpazı” elmi-tədris və texnoloji mərkəzin rəhbəri İnqa Belyayeva RT-yə müsahibəsində şokoladın tərkibinin nə olduğunu izah edib.

 “Şokoladın əsas komponenti kakao yağıdır və tərkibindəki kofein və teobromin alkaloidləri təbii stimullaşdırıcıdır və şokoladın insan orqanizminə tonik təsirini izah edir. Əsl sevinc mənbəyi olan maqnezium sayəsində yorğunluğu aradan qaldırır, güc verir, gücü bərpa edir və əhval-ruhiyyəni qaldırır. Şokoladın tərkibində digər vacib və zəruri mikroelementlər də var: kalsium, fosfor, dəmir, natrium, həmçinin B1, B2 və PP vitaminləri”, - Belyayeva bildirib.

Həmçinin, onun sözlərinə görə, şokolad beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.

Eyni zamanda, ekspertin izah etdiyi kimi, yalnız kakao məmulatlarından və şəkərdən əldə edilən, tərkibində ən azı 18% kakao yağı və ən azı 14% olmaqla, kakao məhsullarının ümumi bərk maddələrinin ən azı 35%-ni ehtiva edən məhsul adlandırıla bilər.

Onun sözlərinə görə, istehlakçıların sağlam qidalanma kateqoriyasına aid məhsullara marağının artması tendensiyası səbəbindən şokolad məhsulları istehsalçıları məhsul çeşidini genişləndirməyə və şokoladı zülallar, minerallar və vitaminlərlə zənginləşdirməklə onun tərkibini tənzimləməyə məcbur olurlar.

Leyla