Sağlam bir bədən yaşamağımız üçün vacibdir. Beyin və həzm sistemi də sağlamlığımız üçün çox mühüm rol oynayır. Buna nail olmaq üçün bizə protein, minerallar və vitaminlər lazımdır. 

 Foodinfo.az xəbər verir ki, qaraciyər həm zülal, həm də tam bir vitamin anbarıdır, B12 dəyərlərinizi zirvəyə çatdıracaq zəngin qidadır. Tərəvəz və meyvələrdən daha çox vitamin və mineral dəyərlərinə malikdir. 

Qaraciyər A vitamini, B12 vitamini, zülal və mis ehtiva edən çox zəngin qidadır. 

Tərkibində çoxlu vitamin və minerallar var. Müntəzəm yeyib düzgün bişirdiyiniz zaman bir çox xəstəliyə şəfa ola bilər.

Çox yaxşı bir zülal qaynağı olduğu üçün bədənin zülal ehtiyacını ödəyir. İmmunitet sistemini və maddələr mübadiləsini dəstəkləyir.

Dəmir çatışmazlığını aradan qaldırmağa kömək edir. B vitaminləri ilə zəngin olan qaraciyər qaraciyər üçün də faydalıdır.

Qaraciyərin sağlamlığını qoruyaraq bədəndəki xolesterin tarazlığını qorumağa kömək edir.

Bu qida B12 vitamini mənbəyidir. B12 vitamini beynin və həzm sisteminin fəaliyyətinin saxlanmasında çox mühüm rol oynayır.

Bədəndəki əksər hüceyrələrin metabolizmi də B12 vitaminindən asılıdır.

B12 çatışmazlığı nəticəsində immunitet sistemi zəifləyir, yaddaş problemləri yaranır və geri dönməz nevroloji problemlər əmələ gəlir. Bu səbəbdən B12 vitamininin qəbuluna diqqət etmək lazımdır.

Tərkibindəki B12 miqdarı sayəsində qaraciyər qanda hüceyrələrin əmələ gəlməsini dəstəkləyir.

Vitamin B12 DNT-nin yaradılması və tənzimlənməsi kimi bir çox funksiyaya təsir göstərir.

Bu sayədə bədəndəki yaraların tez sağalmasına şərait yaradır.

B12 vitamini və dəmirlə çox zəngin olan qaraciyər orqanizmdə qan əmələ gəlməsini təmin edir, qan azlığının qarşısını alır.

Tərkibindəki A vitamini sayəsində qaraciyər göz sağlamlığına faydalıdır və gecə görmə qabiliyyətinə müsbət təsir göstərir.

Mütəxəssislərin fikrincə, orqanizmdə kifayət qədər A vitamininin olmaması immun sisteminin zəifləməsinə səbəb olur. 

Sağlam dəri quruluşunun formalaşmasını dəstəkləyir.

Sümükləri və dişləri qorumağa kömək edir.

İmmunitetin dəstəklənməsində mühüm rol oynayır.

A və B12 vitaminlərinin nisbəti sayəsində qan hüceyrələrini yeniləyir və onların istehsalını dəstəkləyərək anemiyanın qarşısını alır.

Qaraciyər istehlak etməzdən əvvəl bəzi məqamları nəzərə almaq lazımdır ki, bu da çox lazımlıdır.

Xırda doğranmış ciyər yağda bişiriləcəksə, yağda çox qısa müddətə saxlanmalı və içi çəhrayı rəngdə qalmalıdır. Həddindən artıq qızardılmış və qaralmış qaraciyər vitamin dəyərini itirir. Onun xarici çevrəsi qəhvəyi, toxuması yumşaq, daxili rəngi isə çəhrayı rəngdə qalmalıdır.

Qaraciyərin rənginə diqqət etməli, çox bişirməməyə çalışmalı və rənginin azacıq çəhrayı rəngdə olmasını təmin etməlisiniz.

Hər hansı bir sağlamlıq probleminiz varsa, qaraciyərdən istifadə etməzdən əvvəl həkiminizdən icazə almanızı tövsiyə edirik.