Yaşlıların əsas xəstəliyi böyrəklərlə bağlı problemdir. Son illərdə gənclərin də bu xəstəliklə üzləşdiyini müşahidə olunur.

Qidalanmanın bu sadə sirri xüsusilə böyrəkləri xəstə olan insanlar üçün lazımdır. İlk növbədə, qastronomik üstünlüklərinizi dəyişdirməlisiniz, yağ tərkibi 10% -dən yuxarı olan məhsulları istisna etməlisiniz.

Belə qidalar böyrək toxumasının zədələnməsinə səbəb olur. Bizim üçün isə əsas odur ki, böyrəkləri lazımsız stressdən azad edərək onlara istirahət etmək imkanı verməkdir. İlk növbədə, qızardılmış qidalar pəhrizdən xaric edilməlidir.

Bu pəhrizi sınayın və nəzərəçarpacaq bir rahatlama hiss edəcəksiniz. Pəhriz üçün resept aşağıdakı kimidir:

80% xam salatlar və 20% qaynadılmış və buxarda bişmiş tərəvəzlər. Bu pəhriz də 5% miqdarında bitki zülalını (lobya, mərcimək, lobya) ehtiva edir.

Pəhrizdə böyrəklərin yaxşı işləməsi üçün meyvələr, tərəvəzlər, tam taxıllar, az yağlı süd məhsulları, yağsız ətlər, toyuq, hinduşka, balıq, dəniz məhsulları, yumurta, paxlalılar (lobya, noxud, mərcimək, noxud), qoz-fındıq, toxum və soya məhsulları olmalıdır.

Böyrək sağlamlığı ürək sağlamlığı ilə birbaşa əlaqəli olduğundan, pəhrizinizə omeqa-3 ilə zəngin qidalar əlavə edin.

Nurlan