Gündə bir-iki fincan kakao xüsusilə 65 yaşdan yuxarı insanlarda beyin funksiyasını yaxşılaşdırmağa və yaddaşı qorumağa kömək edəcək. Bu o deməkdir ki, kakao içmək müəyyən dərəcədə sinir sisteminin degenerativ xəstəliklərinin, xüsusən də Alzheimer xəstəliyinin inkişafının qarşısını ala bilər.

İlk növbədə, polifenollar qrupuna aid olan kakaonun tərkibindəki antioksidantlara görə bu önəmlidir. Onlar beyindəki kiçik qan damarlarının işini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Polifenollar qanda xolesterinin səviyyəsini normallaşdırmağa, hüceyrə divarının vəziyyətini, qanın reoloji xüsusiyyətlərini yaxşılaşdırmağa, yəni onu maye vəziyyətdə saxlamağa və qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını almağa kömək edir.

Ən sağlam içki təbii kakao tozundan hazırlanmış içki olacaq. Üstəlik, onu özünüz hazırlayarkən qaymaq və ya südün şəkər və yağ miqdarına nəzarət edə bilərsiniz.

Bununla belə, kakaonu tez-tez içmək tövsiyə edilməyən insanlar var. Kakao qanda sidik turşusunun miqdarını artırır və bu xəstəliyin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər. Kilolu insanlar üçün içkidən istifadə etmək tövsiyə edilmir, çünki kakao çox yüksək kalorilidir.

Ancaq yüksək turşuluğu olan qastritdən, onikibarmaq bağırsağın xorasından əziyyət çəkən insanlar üçün xəstəliyin kəskinləşməsi olmadan inək və ya keçi südü ilə kakao içmək daha yaxşıdır. Yumşaldıcı təsirə malikdir və mədə mukozasını qıcıqlandırıcı təsirlərdən qoruyur.

Nurlan