Ədviyyatlar həm yeməklərə dad verir, həm də sağlamlığımız üçün güclü müalicəvi təsir göstərir. Tərkibindəki güclü "kurkumin" təsiri ilə demək olar ki, hər bir dərdin dərmanı olan sarıkök istehlak etməyi heç vaxt unutmamalı olduğumuz ədviyyatlardan biridir. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, sarıkökün tarixi çox uzaqlara gedib çıxır. Xüsusilə Hindistan və Çin təbabətində min illərdir istifadə olunur. Ənənəvi tibbdə antiinflamatuar, antioksidant, antiseptik və həzm xüsusiyyətləri ilə tanınır. Hindistanda sarıkök "qızıl" deməkdir və bu ədviyyat Hindistan mədəniyyətində təkcə ədviyyat kimi deyil, həm də dini və mərasim istifadələrində mühüm rol oynayır.

Bu ədviyyat iltihab əleyhinə və antioksidan xüsusiyyətlərə malik olan kurkumin adlı birləşmə ilə tanınır. Bu xüsusiyyətlərə görə sarıkök müasir tibbdə də tədqiqat mövzusu olmuşdur və bir sıra sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilmişdir. O, zəngin tarixi və çox yönlü istifadəsi ilə bütün dünyada həm mətbəxlərdə, həm də sağlamlıq proqramlarında məşhur olan ədviyyatlardan biridir.

Bu möcüzəvi ədviyyat əsrlər boyu dərman məqsədləri üçün istifadə edilmişdir.

- Bədəni sərbəst radikallardan qoruyan kurkumin hüceyrə zədələnməsini azalda və qocalma prosesini ləngidə bilər.

- O, həmçinin iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir, iltihabı azaldır və bir çox xroniki xəstəliklər riskini azaldır.

- Sarıkök immunitet sistemini gücləndirərək orqanizmi infeksiyalara qarşı qoruyur. Həm də yuxarı tənəffüs yollarının infeksiyalarını sağaldır. 

- Həzm sağlamlığını dəstəkləyir və həzm problemlərini aradan qaldırır. Buna görə də, sarıkök mədə problemləri üçün mükəmməl bir seçimdir.

- Həmçinin mədə xorası və qıcıqlanmış bağırsaq sindromu kimi xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsiri olan ən müalicəvi ədviyyatlardan biridir.

- Faydaları saysız-hesabsız olan sarıkök qaraciyər funksiyalarını dəstəkləyir və bütün toksinlərin atılmasını təmin edir. 

- Qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə və insulinə həssaslığı artırmağa müsbət təsir göstərir. Bu xüsusiyyətlər tip 2 diabet riskini azaltmaqda təsirli olur.

- Sarıkökün beyin sağlamlığını dəstəklədiyini göstərən araşdırmalar da var. Kurkuminlə zəngin olan bu ədviyyat Alzheimer xəstəliyi kimi xəstəliklərin inkişafını ləngidir və idrak funksiyalarını artırır.