Alimlər qlobal istiləşmə ilə mübarizə üsulunu təklif ediblər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, Münhen Texniki Universitetinin (TUM) Biotexnologiya və Davamlılıq Mərkəzinin mütəxəssisləri karbon qazından (CO2) həyati vacib zülal olan L-alanin amin turşusunun istehsalı üçün texnologiya hazırlayıblar.

Bu amin turşusu insanların və heyvanların düzgün işləməsi üçün vacibdir. Protein əldə etmək üçün insan orqanizmi lazımi miqdarda qida, xüsusilə də ət almalıdır, heyvanlar da müxtəlif qida bazasına ehtiyac duyurlar, bu da dəstəyə ehtiyac duyur.

İnkişafın əsas məqsədi budur. Alimlər ətlik mal-qaranın çoxlu miqdarda yaşıl bitkiləri istehlak etməsi nəticəsində fotosintez sahələrinin azalması ilə mübarizə üçün həll yolu təklif ediblər. Bu, biomüxtəlifliyə mənfi təsir göstərir və iqlim dəyişikliyinə səbəb olan fotosintez sahəsini azaldır. Bu, aclıq problemini də həll edə bilər.

Tədqiqatçılar karbon qazından L-alanin sintezi üçün ara məhsul kimi metanoldan istifadə etməyi təklif etdilər. Və CO2 ətraf mühitdən “çıxarılacaq” proses üçün istifadə olunacaq. İstehsal üçün hidrogen, təmiz elektrik və sintetik fermentlərdən istifadə olunacaq.
Alimlər texnologiyanın çox yer tələb etmədiyini, mövcud üsullar qədər əmək tutumlu olmadığını, ekoloji cəhətdən təmiz və səmərəli olduğunu iddia edirlər.

Nərmin