
Yüksək yağlı qidaların istehlakı beyin yaddaşının neyron zəncirlərini qısa müddətdə poza bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu nəticələr Medical Xpress jurnalında dərc olunmuş araşdırmada bildirilib. Tədqiqatda göstərilir ki, artıq bir neçə günlük yüksək yağlı pəhriz belə, CCK interneyronları adlanan və koqnitiv funksiyalara cavabdeh olan hüceyrələri hiperaktivləşdirir.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, bu pozuntu PKM2 zülalı vasitəsilə neyronların enerji istifadəsini idarə edən mexanizmlərlə bağlıdır. Maraqlıdır ki, bu dəyişikliklər çəki artımı və ya diabetin inkişafından əvvəl baş verir və uzunmüddətli koqnitiv disfunksiya, o cümlədən demensiya və Alzheimer xəstəliyi riskini artıra bilər.
Tədqiqat müəllifi, Şimali Karolina Universitetinin Neyrobiologiya Mərkəzindən Xuan Song, bildirib: “Biz bilirdik ki, pəhriz və metabolizm beyin sağlamlığına təsir edə bilər, amma CCK interneyronlarının yüksək yağlı qidaların qısamüddətli təsirinə bu qədər həssas olduğunu gözləmirdik.”
Araşdırma həmçinin göstərib ki, beyin qlükoza səviyyəsinin normallaşdırılması neyronların hiperaktivliyini azaldır və yaddaş funksiyasını bərpa edir. Bu isə erkən müdaxilənin – pəhriz dəyişiklikləri və ya farmakoloji metodların – koqnitiv funksiyaları qorumaqda effektiv olduğunu göstərir.
Mütəxəssislər tövsiyə edirlər: yüksək yağlı qidanın istehlakını azaltmaq, yağ-karbohidrat balansını nəzarətdə saxlamaq, periodik oruc kimi diet strategiyalarından istifadə etmək və yaddaş vəziyyətini diqqətlə izləmək. Bu tədbirlər uzunmüddətli riskləri minimuma endirərək beyin sağlamlığını qoruya bilər.
Bundan əlavə, sağlam qidalanma və düzgün məşq planları da əhəmiyyətlidir: balanslı protein, lif və karbohidrat qəbulunu təmin etmək, gizli kalorilərə diqqət yetirmək və həddindən artıq məhdudiyyətlərdən qaçmaq yaddaş və ümumi sağlamlıq üçün vacibdir.