Xurma qış mövsümündə dadlı və faydalı meyvə hesab olunur, lakin həddindən artıq istehlakı bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Foodinfo.az Aif.ru-ya istinadən xəbər verir ki, fitokimya üzrə mütəxəssis İqor Sokolskinin sözlərinə görə, xurmanın tərkibindəki tanninlər və bitki lifləri həzm sisteminə təsir edə bilər. Xüsusilə yetkinləşməmiş xurma mədədə protein və liflə zəngin qidalarla birləşərək möhkəm toplar — fitobezoarlar — əmələ gətirə bilər ki, bu da ağırlıq, qarın ağrısı, ürəkbulanma və hətta bağırsaq keçməzliyinə səbəb ola bilər.

Həkim əlavə edib ki, hətta fitobezoar yaranmasa belə, tannin və liflərin çoxluğu bağırsaq hərəkətini ləngidir, bu da qəbizlik, diskomfort və qarın ağrısı ilə nəticələnir. Bundan başqa, yetişmiş xurma yüksək qlikemik indeksə malikdir; çox yemək qan şəkərinin kəskin yüksəlməsinə səbəb ola bilər ki, bu xüsusilə prediabet, diabet və insulin müqaviməti olan insanlar üçün risklidir.

Xurma həmçinin allergik reaksiyalar üçün potensial mənbə ola bilər. Ekspert xüsusi diqqət yetirməli qrupları qeyd edib:

  • Qastrit və mədə xorası olanlar, xüsusilə kəskin mərhələdə;

  • Mədə-bağırsaq hərəkətliliyi zəif olan və ya əməliyyat keçirmiş şəxslər;

  • Yaşlılar, həzm prosesi zəifləmiş;

  • Uşaqlar, ferment sistemi hələ inkişaf etmədiyindən;

  • Diabet və piylənmə problemi olanlar.

Mütəxəssis vurğulayıb ki, xurma qida rasionuna daxil olarkən həddi saxlamaq və fərdi sağlamlıq vəziyyətini nəzərə almaq vacibdir.