“SM-Klinika”nın dietoloqu Yelena Ustinova axşam yeməyində ən faydalı və dəyərli komponentin zülal olduğunu bildirib. Foodinfo.az xəbər verir ki, mütəxəssisin sözlərinə görə, ən yaxşı və asan həzm olunan zülal mənbələri balıq və dəniz məhsullarıdır, xüsusilə sobada bişirildikdə faydaları artır. Bundan əlavə, yumurta, kəsmik, toyuq və bəzən az yağlı mal əti və ya donuz əti də axşam rasionuna daxil edilə bilər, əsas şərt isə bu məhsulları tərəvəzlərlə birlikdə yeməkdir.

Ustinova qeyd edib ki, axşam saatlarında yağlı, çox duzlu və ağır yeməklərdən uzaq durmaq lazımdır, çünki bunlar həzm prosesini çətinləşdirir və mədə-bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər.

Eyni zamanda, dietoloq İrina Pisareva “Govorít Moskva” radiosuna açıqlamasında payız mövsümündə immuniteti gücləndirmək üçün balqabaq, alma, ayva, soğan və sarımsağın müntəzəm qəbulu vacib olduğunu bildirib.

Pisareva əlavə edib ki, balqabaq şorbalara, sobada bişirməyə və müxtəlif ragu növlərinə ideal seçimdir. Balqabaq beta-karotin (A vitamini), həmçinin E, C, K vitaminləri, kalium və lif baxımından zəngindir. Moruq da immuniteti gücləndirir.

Onun sözlərinə görə, soğan və sarımsaq fitonsidlər, alma antioksidantlar, pektin və C vitamini, ayva isə dəmir, mis və sink ehtiva edir.

Dietoloqlar vurğulayırlar ki, axşam yeməyində zülal və tərəvəzlərin düzgün kombinasiyası həm həzm üçün əlverişli, həm də ümumi sağlamlıq və immunitetin qorunması baxımından faydalıdır.

Beləliklə, axşam yeməyini balanslı qida ilə zənginləşdirmək, orqanizmin enerji ehtiyacını ödəyir, həzm sistemini rahatladır və payız aylarında immuniteti gücləndirir.