Bir çox insanlar tez-tez özünü müalicəyə üstünlük verirlər, bu da ən yaxşı nəticələrə səbəb olmur. Bu gün qəbizliklə mübarizə aparmağa kömək edəcək qidalar haqqında danışacağıq.

Əslində, bu mövzu çox vacibdir, çünki nəcisin olmaması bir çox narahatlıq, narahatlıq və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki əslində "zibil" bədəni içəridən zəhərləyir və qəbizlik nə qədər uzun olarsa, bir insan üçün daha təhlükəlidir.  

Qəbizliyə səbəb olan qidalar siyahısında birinci yerdə mürəkkəb karbohidrat olan nişasta dayanır və buna görə də həzm edilməsi çətin olur. Bunlara kartof, düyü, buğda, qarğıdalı, paxlalılar və yaşıl bananlar, həmçinin bu məhsullardan hazırlanan yeməklər daxildir.

Sonra kofein gəlir! Bəli, bəli, qəhvə, güclü çay və enerji içkilərini sevənlər tualetə getməkdə çətinlik çəkirlər. Fakt budur ki, böyük miqdarda kofein bədənin susuzlaşmasına kömək edir və bununla da nəcisin qalınlaşmasına səbəb olur. Bu qəbizliyə səbəb olur. Lakin kofein istehlakı normal hədlər daxilindədirsə, o zaman bütün orqanizmi, o cümlədən mədə-bağırsaq traktını canlandıra, metabolik prosesləri sürətləndirə bilər.

Çörək, xəmir, makaron və digər şeylər şəklində çox miqdarda qida ilə bağırsaq sadəcə olaraq bir-birinə yapışır və öz funksiyalarını fasilələrlə yerinə yetirir.

Həmçinin, süd və ət məhsullarından, xüsusən də kəsmik, pendir və qırmızı ətdən olan artıq protein qəbizliyə səbəb olur. Protein lifləri həzm etmək üçün 8 saata qədər vaxt aparır və onlar da dəmirlə zəngindirlər, onların artıqlığı çox miqdarda proteinlə birlikdə birbaşa nəcis problemlərinə səbəb olur.

Və əlbəttə ki, spirt qəbizliyə səbəb ola bilər, çünki bədəndə bir çox prosesləri yavaşlatır və susuzluğa kömək edir.

Bununla belə, qəbizliyin səbəbi təkcə yemək və içkilər deyil - bu, oturaq həyat tərzi, pəhrizdə lif çatışmazlığı və ya minimum lif, həmçinin az miqdarda təmiz su ola bilər.

Nurlan