
Hər bir insanın öz dad üstünlükləri var: bəziləri ədviyyatlı yeməkləri sevir, digərləri hər şeyi əlavə duzla səpirlər, digərləri isə isti çaysız yeməyi təsəvvür edə bilməzlər. Çox isti yemək və içkilər yeyib-içə bilməyənlər də var. Qidaya bu cür münasibət sağlamlığa çox zərərlidir.
Soyuq yemək ürək damarlarının refleks spazmına səbəb olur və maddələr mübadiləsini ləngidir. Bununla əlaqədar olaraq, rifahla bağlı müxtəlif problemlər yarana bilər - aritmiyadan qastritə qədər.
Yemək və içkinin soyuması üçün stəkan və ya stəkanda gözləmək vərdişi xüsusilə təhlükəlidir. Fakt budur ki, soyuq yemək mədədə zəif parçalanır, ağırlıq hissi yaradır.
Yeməyi həzm etməzdən və ondan faydalı maddələr çıxarmazdan əvvəl bədən onu istiləşdirməli olacaq ki, bu da son enerji ehtiyatlarını itirə bilər. Ancaq daha da pisi odur ki, həddindən artıq soyuq yeməklər və qablar vazospazma səbəb olur. Ürək və damar xəstəlikləri olan insanlarda belə bir nahar və ya şam yeməyi hətta şüurun itirilməsinə və tənəffüs tutulmasına səbəb ola bilər.
Fərid