Lavanda çayı lavanda bitkisinin çiçəklərindən hazırlanan çaydır. Xoş qoxusu və bir çox faydası ilə məşhur bir içkidir. Lavanda çayı uzun illər ənənəvi tibbdə istifadə edilən bir bitkidir. Bu bitki lavandul ekstraktlarını ehtiva edir və sakitləşdirici xüsusiyyətləri ilə tanınır.

Foodinfo.az lavanda çayının faydalarını təqdim edir:

1. Sakitləşdirici təsir: Lavanda çayı sinirləri sakitləşdirici təsiri ilə tanınır. Tez-tez istehlak edildikdə yuxusuzluğa kömək edir və stressi azaldır. Zehni sakitləşdirici təsiri sayəsində daha yaxşı yuxu təmin edir və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır.

2. Mədə xəstəlikləri üçün faydalıdır: Lavanda çayı mədə və həzm problemlərinə yaxşı təsir edir. Qaz, şişkinlik və ürəkbulanma kimi narahatlığı aradan qaldırır. Həzm sistemini rahatlaşdırır və həzmi asanlaşdırır. 

3. Baş ağrısına xeyirlidir: Lavanda çayı baş ağrısına səbəb olan gərginliyi və stressi aradan qaldırmağa kömək edir. Baş ağrılarını azalda və rahatlama təmin edə bilir. Migren ağrısını da aradan qaldırmağa qadirdir.

4. Antioksidant mənbəyidir: Lavanda çayı antioksidantlarla zəngindir. Antioksidantlar bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə aparır və onların hüceyrələrə zərərli təsirlərini azaldır. Buna görə də lavanda çayı sağlamlıq üçün faydalı içkidir. 

Lavanda çayı necə hazırlanır?

Evdə lavanda çayı hazırlamaq olduqca asandır. Lazım olanlar: 

- 1 xörək qaşığı qurudulmuş lavanda çiçəyi və ya 3-4 budaq təzə lavanda 

- 2 stəkan su

 - Bal və ya limon (istəyə görə)

Hazırlanması: 

1. Çaydana su töküb qaynadın. 2. Qaynar suya lavanda çiçəkləri və ya lavanda budaqları əlavə edin. 3. Sobanın xodunu minimuma endirin və çayı 5-10 dəqiqə dəmləyin. 4. Sonra çayı süzüb stəkana tökün. 5. İstəyə görə bal və ya limon əlavə edə bilərsiniz. 

Hamilə və ya lavanda allergiyası olan insanların lavanda çayı içməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşmələri vacibdir.