
Tərəvəzlər sağlam və balanslı pəhrizin əsasını təşkil edən vitamin və lif mənbəyidir. Lakin onun çiy və ya bişmiş halda yeyilməsi müxtəlif növlərin dadından və sağlamlığından asılı olaraq dəyişir. Sağlam və vitaminlə zəngin tərəvəzlərin xeyirdən çox zərər verməsini istəmirsinizsə, bu üç tərəvəzi çiy halda yeməyin
Xüsusilə aşağıdakı üç tərəvəz çiy yeyildikdə təhlükəli toksinlər ehtiva etdiyi üçün həmişə bişmiş halda yeyilməlidir.
Foodinfo.az çiy halda yeyilməməli 3 tərəvəzi təqdim edir:
BADIMCAN
Badımcan yalnız bişdikdə yeyilə bilən tərəvəzdir. Bu tərəvəz yetişməmiş və ya yaşıldırsa, onun tərkibində acı maddə solanin var. Hətta kiçik miqdarda solanin mədə-bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Badımcan hazırlanarkən içindəki acı maddələri çıxarmaq üçün duzlanır. Tərkibində daha az acı maddələr olan bəzi badımcan üçün bu ilkin tədbir lazım olmaya bilər.
KARTOF
Kartof kök yumruları yeməli olan otlu kök tərəvəzdir. Kartof çiy yeyildikdə sonarin alkaloidini ehtiva edir. Bu səbəbdən kartof qaynadılandan sonra bişmiş su atılmalı və heç vaxt təkrar istifadə edilməməlidir. Bu maddə çiy yeyildikdə birbaşa orqanizmə daxil olur və orqazmə çox zərər verir.
LOBYA
Çiy, bişməmiş lobya yalnız bişirildikdə zərərsizləşdirilə bilən zəhərli protein birləşməsi olan betain ehtiva edir. Çiy lobya istehlakı baş ağrısı, ishal, ürəkbulanma və qusma kimi yan təsirlərə səbəb ola bilər. Ehtiyatlı olun, xüsusilə yüksək dozalarda hətta ölümcül ola bilər.