Hemotest laboratoriyasının dietoloqu Anton Brykin RT-yə verdiyi müsahibədə müxtəlif ölkələrdə uzunömürlü insanların sirrinin əsasən gündəlik qidalanma ilə əlaqəli olduğunu bildirib.

 Foodinfo.az bildirir ki, həmin aralıq dənizi pəhrizinin faydaları uzun müddətdir sübut olduğunu açıqlayıb. “Buraya dəniz məhsulları (ahtapot, kalamar, karides) və qızılbalıq ailəsinin yağlı balıqları daxildir. Bu məhsulların tərkibində bədən üçün lazım olan çoxlu miqdarda yağ turşuları, vitaminlər və minerallar var. Avokado və qoz-fındıq da omeqa-3 mənbəyi rolunu oynayır və bu bölgənin sakinləri dəniz yosunlarından kifayət qədər yod və digər iz elementləri alırlar."

Onun sözlərinə görə, İtaliya və İspaniya sakinlərinin pəhrizində çoxlu təzə tərəvəz, meyvə və göyərti var - bu, faydalı mikroelementlər və mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətini normallaşdıran lif anbarıdır.

“Onların pəhrizinin əsas tərkib hissəsi doymamış yağlarla zəngin olan təzə sıxılmış zeytun yağıdır. Belə bir pəhriz qan damarlarının divarlarında xolesterol lövhələrinin meydana gəldiyi xərçəng və aterosklerozun qarşısını almağa kömək edir. Bu pəhrizi təşkil edən məhsullar öd axını artırır, bununla birlikdə xolesterol bədəndən xaric olur, bu da qan damarlarını sağlam saxlamağa imkan verir."

Həkim qeyd edib ki, orqanizm üçün zərərli və xərçəng riskini artıran qızardılmış qırmızı əti çox yeyən Qafqazın uzunömürlü olmasının sirri isə qəribədir.

“Onlar bunu əsrlərdir qəbul edirlər və onların mədə-bağırsaq traktları belə kobud yemi həzm etməyə daha çox uyğunlaşıb. Bundan əlavə, Qafqazın dağlıq bölgələrində uzunömürlülük fenomeni bulaq suyundanistifadə ilə bağlıdır. Təmiz dağ havası, asudə həyat tərzi və böyük fiziki fəaliyyət də bura daxildir.”

Fərid