Ürək sağlamlığı üçün çox faydalı olduğu bilinən çayın tam antioksidan xüsusiyyətləri də var. Xərçəng riskini azaldan və maddələr mübadiləsini aktivləşdirən çayı düzgün dəmləmək vacibdir.  

Foodinfo.az bildirir ki, yaxşı çay dəmləmək üçün suyun yaxşıca qaynadılması vacibdir. Su tam qaynayanda mikroblar ölür və çayın dadı artır. Əgər dəmlədiyiniz çay acıdırsa, sadəcə 1 çay qaşığı şəkər əlavə etmək kifayətdir.

Çayın insan sağlamlığına zərəri varmı?

Çay sağlam və faydalı içkidir, lakin onun bəzi zərərləri də ola bilər. Çay həddindən artıq istehlak edildikdə dişlərin saralmasına səbəb ola bilər. Bu, yalnız saralmağa deyil, həm də mədə problemlərinə və dəmir çatışmazlığına səbəb ola bilər. 

Çayın tərkibində kofein var. Kofeinin həddindən artıq istehlakı yuxu problemləri, əsəbilik, ürək döyüntüsü, baş ağrısı və mədə narahatlığı kimi yan təsirlərə səbəb ola bilər. Bu təsirlər həssas fərdlərdə daha qabarıq ola bilər.

Onun tərkibindəki taninlər adlanan birləşmələrə görə dəmirin bədən tərəfindən udulmasını azalda bilər. Bu xüsusilə dəmir çatışmazlığı anemiyası riski olan şəxslər üçün vacib ola bilər. Buna görə də yeməklə çay içməkdən çəkinmək tövsiyə olunur. 

Həddindən artıq çay istehlakı mədə turşusunu artıra və mədə pozğunluqlarına səbəb ola bilər. Mədə xorası və ya reflü kimi mədə problemi olan şəxslərin çay istehlakına diqqətli olması xüsusilə vacibdir. 

Çay yarpaqlarında təbii olaraq flüor var. Həddindən artıq çay istehlakı diş sağlamlığına zərər verə biləcək həddindən artıq flüor qəbuluna səbəb ola bilər. 

Bəzi çay növləri, xüsusilə qara çay, oksalat ehtiva edir. Oksalat böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə kömək edə bilər. Böyrək daşı riski olan şəxslərə oksalatlar olan qidaları məhdudlaşdırmaq tövsiyə oluna bilər.

Hamiləlik və ana südü zamanı həddindən artıq çay istehlakı tövsiyə edilmir. Yüksək miqdarda kofein qəbulu hamiləliyin ağırlaşmasına və körpənin inkişafına mənfi təsir göstərə bilər.