
Dietoloq Oskar Fernandes insanların qidalanmasında ən zərərli məhsulun qızardılmış şirniyyat — ponçik olduğunu bildirib. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə Sports.kz Lenta.ru-ya istinadla məlumat yayıb.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, bu şirniyyat üç əsas təhlükəli xüsusiyyəti ilə fərqlənir. İlk növbədə, onun tərkibi təmizlənmiş unla hazırlanır. İkinci olaraq, məhsulun içində əlavə şəkər var. Üçüncü amil isə hazırlanma üsuludur — ponçik adətən yağda qızardılır ki, bu da onun ziyanını qat-qat artırır.
Dietoloq siyahının ikinci pilləsinə mağazalarda satılan sosiskaları əlavə edib. Onun sözlərinə görə, belə məhsulların tərkibində real ət çox az olur. “Əgər etiketdə göstərilən ətin miqdarı səksən faizdirsə, bu halda istifadə etmək olar. Amma əgər cəmi iyirmi faizdirsə, ondan tamamilə uzaq durmaq lazımdır”, — deyə Fernandes xəbərdarlıq edib.
Üçüncü yerdə isə popkorn dayanır. Xüsusilə də mağazalarda qablaşdırılmış formada satılan popkorn sağlamlıq üçün təhlükəlidir. Kinozallarda hazırlanan təzə popkorn isə nisbətən az zərərli hesab olunur.
Həkim bildirib ki, sağlam qalmaq istəyən insanlar belə məhsulları gündəlik qidalanmadan çıxarmalı, onların əvəzinə təbii və qida dəyəri yüksək olan məhsullara üstünlük verməlidirlər.