
Fındıq çox qiymətli və qidalı qidadır, lakin yağ tərkibinə görə saxlama şəraitinə həssasdır. Foodinfo.az Kanal 24-ə istinadən xəbər verir ki, düzgün saxlanmadıqda turş, qoxu və ya kif ola bilər.
Martha Stewart bloqunda izah edildiyi kimi qoz-fındıqların xarab olmasının qarşısını necə almaq olar.
Fındıqları necə düzgün saxlamaq olar?
Havanın təsirini minimuma endirmək üçün qoz-fındıqları hava keçirməyən qablarda saxlayın.
Nəmdən, istilikdən və işıqdan çəkinin - bu amillər kif böyüməsini və xarab olmasını təşviq edir.
Fındıqları güclü qoxu olan qidalardan (məsələn, soğan və ya sarımsaq) uzaq tutun, çünki qoz-fındıq digər qoxuları asanlıqla udur.
California Walnuts mütəxəssisləri fındıqların əsas "düşmənləri"nin hava, işıq və istilik olduğunu vurğulayırlar. Onlar yağların oksidləşməsini sürətləndirirlər. Buna görə də, qoz-fındıqları soyuducuda və ya dondurucuda saxlamaq yaxşıdır.
— Soyuducuda qoz-fındıq 4-6 aya qədər qala bilir;
— Dondurucuda onlar möhürlənmiş halda bir il və ya daha çox müddətə saxlanıla bilər.
Zərərsizliyi necə tanımaq olar?
— Dadı və ya qoxusu acıdır və ya “yağ və ya boya”nı xatırladır;
— Tekstura yumşalır, xırtıldayanlığını itirir;
— Ləkələr və ya yaşılımtıl rənglər görünür.