Acı qidalar yalnız dadı artırmır, eyni zamanda çəkini nəzarətdə saxlamağa da yardım edə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, Popular Science jurnalı bu mövzuda araşdırmaların nəticələrini təqdim edib.

Acı bibərdə olan kapsaisin TRPV1 reseptorunu aktivləşdirir və buru yağ toxumasını işə salır. Buru yağ bədəndə enerjini yandıran xüsusi toxuma növüdür. O, əsasən çiyin arası, döş sümüyü, boyun və qarın nahiyəsində yerləşir və soyuq havada bədənin normal temperaturunu saxlamağa kömək edir.

Buru yağ fərqli olaraq, ağ yağdan fərqlənir; ağ yağ əsasən daxili orqanların ətrafında yığılır və artıq miqdarı sağlamlığa zərər verə bilər.

Tədqiqatlar göstərir ki, acı qidanın müntəzəm istehlakı gündə təxminən 116 əlavə kilokalorinin yandırılmasına kömək edir və iştahanı azaldır. Eyni zamanda, acı bibər yeməyi yavaşladır, bu da doygunluq siqnalının vaxtında verilməsini təmin edir.

Kapsaisinin əlavə faydaları arasında ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng riskinin azalması da qeyd olunur. Fresh acı bibər antioksidantlarla, xüsusilə A və C vitamini, lif və digər faydalı maddələrlə zəngindir.

Mütəxəssislər bildirirlər ki, faydalı qidalar dadlı olmadıqda, onları pəhrizə daxil etmək istəyi az olur. Acı bibər isə həm faydalıdır, həm də yeməklərə parlaq dad qatır.