Şokolad dünyanın ən sevilən qidalarından biridir, lakin onun bu qədər cazibədar olmasının səbəbi uzun illərdir alimlərin maraq dairəsindədir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, şokoladın unudulmaz ləzzətini həm onun tərkibi, həm də ağızda ərimə prosesində yaranan kimyəvi reaksiyalar müəyyən edir.
Şokoladın əsas komponenti olan kakao kütləsi və kakaoya əlavə edilən yağ (xüsusilə kakao yağı) ona həm ətir, həm də ipək kimi hamar tekstura qazandırır. Kakao yağı bədən temperaturunda əridiyi üçün şokolad ağızda əridikcə ləzzət hissi artır, bu da beyində xoşbəxtlik hormonu — endorfin ifrazını stimullaşdırır.
Tərkibindəki şəkər və vanilin isə kakao tozunun acılığını yumşaldır və şirin-acı tarazlığı yaradır. Məhz bu tarazlıq şokoladın beynimizdə “xoş dad” kimi qəbul edilməsinə səbəb olur.
Bundan başqa, şokoladda teobromin və az miqdarda kofein var. Bu maddələr yüngül enerji və diqqət artımı təmin edir, eyni zamanda xoş əhval-ruhiyyə yaradır.
Elm adamları bildirirlər ki, şokolad yeyərkən dil, burun və beyində eyni anda bir neçə hiss orqanı aktivləşir — ləzzət, qoxu və toxunma duyğuları birləşərək beyinə güclü “zövq siqnalı” göndərir.
Ən keyfiyyətli və ləzzətli şokolad adətən ən azı 60% kakao tərkibli olan tünd şokoladdır. Bu cür şokolad həm ətirli olur, həm də sağlamlıq üçün daha faydalıdır.






