Öz yeməyinizi bişirmək fast food yeməkdən daha sağlamdır. ABŞ-dan olan həkim Mike Hansen xəbərdar edir ki, yemək bişirərkən sağlamlıq üçün təhlükə yaradan dörd xüsusi təhlükə var.

Yüksək istilikdə bişirmək. Qidaları yüksək temperaturda qızdırmaq bir neçə səbəbə görə zərərli ola bilər. Bunlardan biri bədəndə yağ yığılmasına kömək edən, qan damarlarının zədələnməsi və xərçəng riskini artıran qlikasiyadır.

Ani istilik. Fövqəladə isitmə emal edilmiş qidalarda tapıla bilən zərərli əlavə məhsul olan 3-MCPD yağ turşusu efirlərinin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.

Bu 3-MCPD yağ turşusu efirlərinin böyrəklərə, xayalara, həmçinin qaraciyərə və digər orqanlara toksik təsir göstərdiyi sübut edilmişdir.

Yapışmayan örtüklü qablar. O, polifluoroalkil maddənin (PFAS) bir növü olan politetrafloroetilen (PTFE) adlı materialla örtülmüşdür. Yapışmayan qablar çox yüksək temperatura qədər qızdırıldıqda, PFAS bişirilən qidaya qarışa bilər. Bu, piylənmə və xərçəng riskini artıra bilər.

Qril. Pişirmə prosesində, xüsusən də ətin yağları və şirələri alov və isti kömür kimi istilik mənbələri ilə təmasda olduqda, polisiklik aromatik karbohidrogenlər (PAH) əmələ gəlir.

Tədqiqatlar göstərdi ki, PAH-ları istehlak etmək və tənəffüs etmək ağciyər, döş, sidik kisəsi və kolon xərçəngi də daxil olmaqla müəyyən xərçəng növlərinin inkişaf riskini artıra bilər.