
Yay aylarında düzgün qidalanma təkcə bədəni yüngülləşdirmir, həm də sağlam qocalmanı təmin edir. Foodinfo.az xəbər verir ki, tibbi elmlər namizədi, dietoloq və profilaktik tibb üzrə mütəxəssis Rimma Moisenko qırmızı ətin isti aylarda insan orqanizminə mənfi təsir etdiyini bildirib.
“Radio 1”ə müsahibəsində Moisenko qeyd edib ki, xüsusilə 50 yaşdan yuxarı şəxslər yayda qırmızı ət istehlakından çəkinməlidirlər.
“Qırmızı ət hüceyrə səviyyəsində qocalmanı sürətləndirən biokimyəvi prosesləri fəallaşdırır, apoptozu – yəni hüceyrələrin məhvini artırır”, – deyə həkim izah edib.
Onun sözlərinə görə, detoks proqramları zamanı yalnız qırmızı deyil, həm də ağ ət rasiondan çıxarılmalıdır.
Əvəzində müxtəlif növ tərəvəzlərdən istifadə tövsiyə olunur, lakin mütəxəssis badımcan, pomidor, ispanaq və bibəri ağır tərəvəzlər kimi qeyd edərək onların istifadəsini məhdudlaşdırmağı məsləhət görür.
Moisenko bildirib ki, bu tərəvəzlər bədəni turşulaşdıraraq daxili mühiti poza bilər.
Detoks üçün ən uyğun qidalar arasında çuğundurlu soyuq şorba, balqabaq, brokoli və gül kələmi ilə hazırlanmış şorbalar, eləcə də giləmeyvə əsaslı smuzilər yer alır.
Dietoloq vurğulayıb ki, yayda yüngül, təravətləndirici və orqanizmi qələviləşdirən qidalara üstünlük verilməlidir.
O əlavə edib ki, düzgün yay rasionu yalnız həzm sistemini yüngülləşdirmir, həm də bədənin ümumi bioloji yaşını aşağı salmağa yardımçı olur.