Qarpız nədir? Botaniklərin bir düşərgəsi onu ən böyük giləmeyvə hesab edir, digəri isə balqabaq ailəsinin üzvü kimi müəyyən edir. Qarpızın sağlamlıq üçün bir çox faydası var.
Foodinfo.az xəbər verir ki, “HappyDerm” Tibb Mərkəzinin həkimi Lyudmila Artyushkeviç qarpızın faydaları, onun əsas xüsusiyyətləri və əks göstərişləri haqqında ətraflı danışıb.
Qarpızın 90% sudan ibarətdir. Onun pulpasında praktiki olaraq zülallar və yağlar yoxdur, lakin tez həzm olunan karbohidratlar bolca təqdim olunur. Bu meyvə rəqəmə zərər vermədən isti gündə susuzluğu mükəmməl şəkildə yatırır. Deyirlər ki, bir dilim qarpız iki stəkan suyun susuzluğunu da yatıra bilər.
Qarpızda vitaminlər az miqdarda olur, lakin mineralların zənginliyi bunu kompensasiya edir. Maqneziumun yüksək tərkibi ürək-damar və skelet sistemlərinə faydalı təsir göstərən kalsium, natrium və kaliumun normal udulmasına kömək edir.
Qarpız sağlam həzmi təşviq edən və bağırsaq hərəkətliliyini stimullaşdıran yumşaq pəhriz lifini ehtiva edir.
Tərkibindəki yüksək su qarpızı sidik və xoleretik müalicə üçün əla vasitədir. Qarpız suyu qaraciyər və böyrəkləri toksinlərdən və toksinlərdən təmizləməyə qadirdir.
Hansı hallarda qarpızdan çəkinmək lazımdır?
Qarpız yemək üçün ən yaxşı vaxt avqust və sentyabr aylarıdır. Bu müddətdən əvvəl meyvələrin sürətlə yetişməsi kimyəvi əlavələr tərəfindən tetiklene bilər, bu da zəhərlənmə riskinə səbəb olacaqdır.
Unutmayın ki, qarpızlar yerdə böyüyür və istifadə etməzdən əvvəl diqqətlə yuyulmalıdır. Zədələnmiş və ya kəsilmiş meyvələrin alınması arzuolunmazdır, kəsilmiş qarpızın soyuducudan kənarda uzun müddət saxlanmasından çəkinmək lazımdır.

Xroniki böyrək xəstəliyindən və ya şəkərli diabetdən əziyyət çəkən insanlar qarpızı normada istehlak etməlidirlər. Bütün bunlar sağlam insanlara da aiddir, çünki həddindən artıq istehlak yaxşı bir şey gətirməyəcək.

Nərmin