Pendirlər tərkibində yüksək keyfiyyətli zülal, kalsium, fosfor və B12, A vitaminləri saxlayır ki, bunlar sümük sağlamlığı, əzələlərin bərpası və enerji mübadiləsi üçün vacibdir. Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq Rob Hobson bildirib ki, ən faydalı pendir növlərinə çedder, bri, kamamber və feta daxildir.
Həkim qeyd edir ki, pendirin yüksək yağ tərkibindən qorxmaq lazım deyil: 30 qramlıq porsiya fayda verir və zərər gətirmir. Məsələn, çedder pendiri gündəlik kalsium ehtiyacının təxminən üçünü təmin edir. Bri və kamamber isə qlisin ehtiva edir ki, bu da yuxunu yaxşılaşdırır, həmçinin spermidinlə zəngindir ki, qaraciyəri zədələnmiş hüceyrələrdən qoruyur.
Feta və halumi pendirləri yüksək zülal və vitamin mənbəyidir, bu da sümük və immunitet sistemini gücləndirir. Mavi pendirlər isə xolesterin səviyyəsini aşağı salır və həzm sisteminə dəstək olur.
Hobson vurğulayır ki, əsas məsələ porsiyanın ölçüsüdür. Təxminən 30 qram — yəni bir kibrit qutusunun ölçüsündə kiçik bir parça — sağlamlıq baxımından optimal sayılır. Bu, həm faydalıdır, həm də həddindən artıq kalori qəbulunun qarşısını alır.
Pendirləri balanslı şəkildə qida rasionuna daxil etmək uzunmüddətli sağlamlıq üçün vacibdir və müxtəlif növlərin özünəməxsus faydalarından yararlanmaq olar.






