Gözlərimizi qorumaq üçün qarağatdan istifadə uzun müddətdir ki, xalq arasında məşhurdur. Foodinfo.az xəbər verir ki, oftalmoloq Sabina Əşrəfova bildirib ki, qarağatın faydası yalnız müntəzəm qəbul edildikdə özünü göstərir, ani təsir gözləmək doğru deyil.
Qarağatda yüksək miqdarda olan antioksidantlar, xüsusilə antosiyaninlər, qan damarlarının divarlarını gücləndirir, retina sağlamlığını dəstəkləyir və gözlərə düşən yükdən sonra bərpa prosesini sürətləndirir. Bu xüsusilə kompüter qarşısında uzun müddət işləyərkən və ya parlaq işıq altında əhəmiyyətlidir.
Bundan əlavə, qarağat kversetin, rutin və hiperini də ehtiva edir ki, bu da damarların möhkəmliyini artırır və onların keçiriciliyini azaldır. Qarağat həmçinin A, C, B qrupu və P vitaminləri, həmçinin manqan, kalsium, dəmir və maqnezium kimi minerallarla zəngindir. Orqanik turşular orqanizmdə maddələr mübadiləsini normallaşdırmağa kömək edir.
Oftalmoloq vurğulayır ki, qarağat yalnız gözlər üçün faydalı deyil. O, qan dövranını yaxşılaşdırır, iltihab əleyhinə və antioksidant təsir göstərir, kollagen istehsalını stimullaşdırır, mədə-bağırsaq sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir və immuniteti gücləndirir. Müntəzəm olaraq qarağatı gündəlik rasiona əlavə etmək göz sağlamlığını qorumağa və ümumi sağlamlığı dəstəkləməyə kömək edir.






