
Cənubi Kaliforniya Universitetinin alimləri məşhur süni dadlandırıcı sukralozadan istifadənin aclıq hisslərinin artmasına səbəb ola biləcəyini aşkar ediblər. Foodinfo.az Championat.com-a istinadən xəbər verir ki, aşağı kalorili içkilərdə geniş istifadə olunan tərkib hissəsi beynin iştahı və çəkini tənzimləməkdən məsul olan hipotalamusda anormal fəaliyyətə səbəb olur.
Müəlliflər bildiriblər ki, sukraloz insan yüksək kalorili qidalar qəbul edərkən adətən aclığı yatıran hormonların sərbəst buraxılmasına səbəb olmur. Bunun əvəzinə, tatlandırıcı gözlənilən kaloriləri təmin etmədən beyni yalançı şirinlik hissi yaratmaq üçün aldadır. Bu balanssızlıq iştahın artmasına səbəb ola bilər ki, bu da obez insanlarda və qadınlarda xüsusilə nəzərə çarpır.
75 könüllünün iştirak etdiyi təcrübə göstərdi ki, sukraloz tərkibli içkilər qəbul etdikdən sonra iştirakçılar su və ya adi şəkərli içkilər içənlərə nisbətən daha çox aclıq hiss ediblər. Üstəlik, təsir artıq çəkisi olan insanlarda daha qabarıq idi.
Bu tapıntılar artıq çəki ilə mübarizədə məşhur aşağı kalorili pəhriz içkilərinin effektivliyini sual altına qoyur. Tədqiqat Nature Metabolism jurnalında dərc olunub.