
Avokado sağlam qidalanmanın simvolu hesab olunsa da, hər kəs üçün faydalı meyvə deyil. Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq Natalya Fariseeva NEWS.ru-ya müsahibəsində bu meyvənin bəzi insanlarda gözlənilməz problemlər yarada biləcəyini bildirib.
Avokado əsasən mənfi yağlar, vitaminlər və minerallarla zəngin olub toxluq hissini uzun müddət saxlayır, qan şəkərini tənzimləyir və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir. Mütəxəssisin sözlərinə görə, müntəzəm, lakin mülayim miqdarda istifadə “pis” xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, damarları gücləndirir və aterosklerozun qarşısını almağa kömək edir. Tədqiqatlar həmçinin göstərir ki, avokado sevən insanlar daha yaxşı yatır.
Lakin Fariseeva xəbərdarlıq edir ki, avokado yüksək allergik potensiala malikdir. Xroniki bağırsaq iltihabı olanlar və ya allergik meyilli insanlar bu meyvəni yedikdə dəri səpgisi, şişkinlik, ödem və baş ağrısı kimi simptomlar yaşayə bilər.
Mütəxəssis əlavə edib ki, avokadonun təhlükəsi yalnız insanlarla məhdudlaşmır – ev heyvanları üçün də risklidir. Meyvənin tərkibindəki persin maddəsi it və pişiklərdə həzm sistemi pozğunluqlarına və hətta ölümlə nəticələnə biləcək ağır reaksiyalara səbəb ola bilər, xüsusilə də meyvənin çoxluğu, qabığı və tumu ilə birlikdə qəbul edildikdə.
Fariseeva vurğulayıb ki, avokado həm möcüzəvi dərman, həm də hər kəs üçün təhlükəli məhsul kimi qəbul edilməməlidir. Onun faydaları məhdud və mülayim miqdarda istehlak edildikdə ortaya çıxır və balanslı rasionun bir hissəsi kimi qiymətlidir.
Beləliklə, avokado yemək istəyirsinizsə, dozanı düzgün müəyyən etmək və həssas insanlar üçün ehtiyatlı olmaq vacibdir.