
Sarımsaq antibakterial, antiviral və immuniteti gücləndirici təsiri ilə məşhurdur. Lakin hər faydalı qida kimi, sarımsaq da bəzi insanlarda mənfi təsir göstərə bilər və istifadəsi məhdudlaşdırılmalıdır.
– Mədə və bağırsaq xəstəlikləri olanlar
Xora, qastrit və həddindən artıq mədə turşuluğu yaşayanlarda sarımsaq qıcıqlandırıcı təsir göstərərək ağrını artırır.
– Aşağı təzyiqdən əziyyət çəkənlər
Sarımsağın təzyiqi salma xüsusiyyəti var. Hipotoniyası (aşağı təzyiq) olan insanlarda halsızlıq və başgicəllənmə yarada bilər.
– Qan durulaşdırıcı dərman qəbul edənlər
Sarımsaq qanın laxtalanmasını zəiflətmə xüsusiyyətinə malikdir. Bu səbəbdən qan durulaşdırıcı dərmanlarla birlikdə qəbul edildikdə qanaxma riskini artırır.
– Hamilə və süd verən qadınlar
Həddindən artıq sarımsaq istifadəsi bəzi hallarda mədə narahatlığına və südün dadında dəyişikliklərə səbəb ola bilər.
– Allergiyası olan şəxslər
Sarımsağa qarşı həssaslığı olanlarda dəri səpgiləri, qaşınma və həzm problemləri müşahidə edilə bilər.
Sarımsağın faydaları çox olsa da, onu normadan artıq qəbul etmək mədə ağrısı, pis qoxu və hətta qaraciyər yükünün artmasına səbəb ola bilər. Dietoloqlar gündəlik istifadənin 1–2 diş sarımsaqla məhdudlaşdırılmasını tövsiyə edirlər.