D vitamini yağda həll olunan birləşmədir, kimyəvi baxımdan bu, sadəcə vitamin deyil, hormondur. Müxtəlif bədən sistemlərinin normal işləməsi üçün lazımdır. Vitamin D bədənimizdə təbii şəkildə sintez olunur və müəyyən qidalar vasitəsilə də qəbul edilir.

Dəridə ultrabənövşəyi şüalara məruz qaldıqda insan orqanizmi D vitamini istehsal edir. Buna görə də onu "günəş" vitamini də adlandırırlar. Ancaq bir çox insanlar günəş işığı az olan iqlimlərdə yaşayır və ya açıq havada az vaxt keçirirlər, buna görə də dəridə sintez olunan D vitamini yoxdur. Ancaq bu vitaminin başqa bir mənbəyi var - qida.

Rospotrebnadzorun məlumatına görə, D vitamininin ilk beş mənbəyi aşağıdakı qidalardır:

Qızılbalıq. Bu, "günəş" vitamininin ən zəngin mənbəyidir: 100 q-da 600 ilə 1000 IU (beynəlxalq vahidlər, 1 IU-da 0,000025 mq (0,025 mkq) kimyəvi cəhətdən təmiz vitamin D3 var). Bununla belə, əkinçilik somonunda konsentrasiya 100 qr başına 250 IU-dan çox deyil.

Balıq yağı. Bir xörək qaşığı 400-1000 IU vitamin ehtiva edir.

Siyənək. Müxtəlif mənbələrə görə, bu balığın 100 qramlıq porsiyası 290 ilə 1500 IU arasında D vitamini təmin edir. Bu məhsulun üstünlüyü ondan ibarətdir ki, siyənək qızılbalıqdan xeyli ucuzdur.

Konservləşdirilmiş balıq (sardina, tuna və s.). Onlardakı "günəş" vitamininin konsentrasiyası 100 q-da təxminən 300 IU təşkil edir.

Xüsusi olaraq D vitamini ilə zənginləşdirilmiş məhsullar. Çox vaxt bu süddür: bir stəkanda təxminən 100 IU vitamin var, adi süddə isə praktiki olaraq yoxdur.

Yumurta, pendir, mal əti qaraciyəri, treska ciyəri və yağdan da az miqdarda D vitamini ala bilərsiniz. Ancaq gündəlik tələbatı onlarla doldurmaq çətindir: bir neçə onlarla yumurta və ya bir kiloqram yağ və qaraciyər yemək lazımdır və bu, bədən üçün təhlükəlidir.