Qastroenteroloq və “Gemotest” laboratoriyasının eksperti Yekaterina Kaşux qeyd edib ki, mürəbbəli şirin qəlyanaltıların çoxlu qəbulu 2-ci tip şəkərli diabet riskini artırır. Foodinfo.az bildirir ki, o, vurğulayıb ki, bu xəstəlik təkcə düzgün qidalanmamaqla bağlı deyil, həm də genetik meyillik və həyat tərzi amilləri ilə əlaqəlidir.

Mütəxəssis bildirib ki, mürəbbə ilə zəngin qidaların tez-tez və böyük porsiyada istehlakı qan şəkərinin sürətli yüksəlməsinə səbəb olur. Bu zaman bədən çoxlu insulin ifraz edir ki, bu hormon qlükozanın hüceyrələrə daxil olmasını təmin edir.

Kaşux diqqət çəkib ki, davamlı olaraq belə şirin qəlyanaltıların qəbulu orqanizmdə insulinə qarşı müqavimətin yaranmasına gətirib çıxarır. Nəticədə pankreas daha çox insulin ifraz etməli olur.

Vaxt keçdikcə pankreas yorulur, insulin ifrazını azaldır və qan şəkəri xroniki yüksəlir. Bu vəziyyət daxili orqanlar, damarlar və sinir sistemi üçün təhlükə yaradır.

Həkim tövsiyə edir ki, şirin qəlyanaltıların qəbulunu məhdudlaşdırmaq, sağlam qidalanma və aktiv həyat tərzi sürmək diabet riskini azaltmaq üçün vacibdir.