Soyuq aylarda düzgün qidalanmaya diqqət yetirmək vacibdir. Foodinfo.az NEWS.ru saytına istinadla xəbər verir ki, Obyektiv İctimai Sağlamlıq və Tibbi Profilaktika Mərkəzinin rəhbəri Olqa Çirkova qış mövsümündə immunitetin qorunması üçün xüsusi qida məhsullarının əhəmiyyətini vurğulayıb.
Həkimin sözlərinə görə, xüsusilə yağlı balıq növləri — skumbriya, losos və sardina — vitamin D və omeqa-3 ilə zəngin olduğundan qışda orqanizmi dəstəkləyir. Belə balıqlar həm də yüksək keyfiyyətli zülal mənbəyidir.
Qışda qidalanmada təzə və ya dondurulmuş mövsümi tərəvəzlərə üstünlük vermək tövsiyə olunur. Kələm, yerkökü, balqabaq və çuğundur uzun müddət saxlanıldıqda belə vitaminlərini qoruyur. Həmçinin, sitrus meyvələri, alma, kivi, xoşxurma və nar C vitamini və antioksidantlarla zəngin olduğundan mövsümi infeksiyalara qarşı müdafiəni gücləndirir.
Həkim bildirib ki, tamamilə karbohidratları qida menyusundan çıxarmaq düzgün deyil. Tam taxıllı qarğıdalı, dənli bitkilər və tam buğda çörəyi enerji verir, əhval-ruhiyyəni stabilləşdirir və yorğunluğu azaldır.
Fermentləşdirilmiş məhsullar, məsələn, turş kələm, bağırsaq mikroflorasını gücləndirən probiotiklərlə zəngindir. Kəsmik və digər süd məhsulları isə həzm sistemini qoruyur və qış aylarında xəstəlik riskini azaldır.
Çirkova əlavə edib ki, qış dietası yaz və yayla müqayisədə bir qədər daha kalorili olmalıdır ki, enerji sərfi kompensasiya edilsin. Lakin bişirmə üsulları yumşaq və zərərsiz olmalıdır ki, mədə-bağırsaq sistemi yüklənməsin.






