
Axşam yeməyinin vaxtı qan şəkərinə birbaşa təsir göstərir. Foodinfo.az Sports.kz-ə istinadən bildirir ki, Kataloniya Universitetinin alimləri bu qənaətə gəliblər. Onların araşdırması Nutrients jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda əlli ilə yetmiş beş yaş arasında, artıq çəkidən və prediyabetdən əziyyət çəkən otuz üç nəfər iştirak edib. Onlar nəzarətli pəhriz saxlayıb və davamlı qlükoza monitorinqi üçün xüsusi cihazlar taxıblar. Yeməkdən on saat sonra iştirakçıların qan şəkəri göstəriciləri ölçülüb.
Nəticələr göstərib ki, gec və karbohidratla zəngin axşam yeməkləri ertəsi gün səhər acqarına qlükozanın yüksəlməsinə səbəb olur. Bununla yanaşı, orqanizmin insulindən asılılığı və insanın “gecə bayquşu” və ya “səhər durna” olması da nəticələrə təsir göstərib.
Araşdırmanın müəllifi Diana Dias-Ritssolo vurğulayıb ki, prediyabet zamanı qidalanma yalnız məhsulların tərkibinə deyil, həm də qəbul saatlarına uyğunlaşdırılmalıdır. O, insanın bioloji ritmlərinin nəzərə alınmasının diabet riskini azaltdığını bildirib.
Alimlər həmçinin qeyd ediblər ki, müasir texnologiyalar – qlükoza sensorları, mobil tətbiqlər və süni intellekt alqoritmləri – fərdi qidalanma və müalicə planlarının hazırlanmasına imkan yaradır. Bu isə metabolizmin dəqiq idarə olunmasına və sağlamlığın qorunmasına xidmət edə bilər.