Xiyar sağlamlıq üçün ən faydalı qidalardan biridir. "Bunu Yeyin, O Yox!"-a görə, bu, texniki cəhətdən tərəvəz deyil, meyvədir, lakin bu, xiyar yeməyin orqanizminizə müsbət təsirləri və bəzən də gözlənilməz şəkildə olduğu həqiqətini dəyişdirmir.

Yalnız bir xiyar 50 mikroqram K vitamini ehtiva edir ki, bu da gündəlik ehtiyacınızın təxminən yarısıdır. Təkcə bu fakt xiyarları güclü sümüklərə sahib olmaq istəyirsinizsə, əvəzolunmaz qida halına gətirir, çünki K vitamini sümük sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Xiyar həm də nəfəsinizin təravətli olmasına kömək edir. Demək olar ki, tamamilə su olduğundan, ümumi gündəlik maye qəbulunuzu artırmağa və bədəninizin optimal işləməsinə kömək edir.

2017-ci ildə aparılan bir araşdırma xiyar suyunun qan təzyiqini aşağı saldığını göstərdi. Tədqiqatda 60 yaşdan yuxarı yüksək qan təzyiqi olan 20 nəfər iştirak edib. Nəticələr göstərdi ki, cəmi bir həftə ərzində gündə iki dəfə su ilə xiyar “çalxalamaq” onların qan təzyiqini “əhəmiyyətli dərəcədə aşağı salıb”.

Şəkər xəstəliyindən qorxursunuzsa, xiyar da sizə çox kömək edə bilər. Onların glisemik indeksi - onları yedikdən sonra qan şəkərinin nə qədər yüksəldiyini göstərən bir ölçüdür - 100-dən yalnız 15-dir. Bu, insulin müqavimətini azaldan aşağı glisemik indeksli qidalardır və bu da 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azaltmağa kömək edir.

100 qram xiyarda cəmi 15 kalori var. Onların tərkibindəki çoxlu su toxluğu təmin edir - başqa sözlə, xiyar arıqlamaq istəyənlər üçün mükəmməl qəlyanaltıdır.

Xiyar həzm sisteminə də kömək edə bilər: onlar böyük lif və kalium mənbəyidir. Alimlər izah edirlər ki, xiyar toxumlarının müntəzəm istehlakı nəinki qəbizlikdən, həm də şişkinlikdən və onunla birlikdə baş verə biləcək bütün xoşagəlməz yan təsirlərdən qorunmağa kömək edir.

Nurlan