Harvard Universitetinin T.H. Chan Xalq Sağlamlığı Məktəbi 30 il ərzində 200 minə yaxın insanın yemək vərdişlərini izləyib. Foodinfo.az bildirir ki, nəticələr göstərib ki, ürək xəstəliyi riskini azaltmaq üçün yağ və karbohidrat məhdudlaşdırmaqdan çox, sağlam qidalara - bütün taxıllar, tərəvəzlər, meyvələr, qoz-fındıq və paxlalılara üstünlük vermək lazımdır.

Tədqiqatçılar pəhriz keyfiyyətinə əsasən iştirakçıları qruplara bölüb. Az karbohidratlı və az yağlı, amma bitki əsaslı sağlam pəhrizlər ürək xəstəliyi riskini 15% azaldıb. Digər tərəfdən, zərif karbohidratlar, işlənmiş ətlər və doymuş yağlarla zəngin pəhrizlər riski artırıb.

Araşdırmanın aparıcı müəllifi Zhiyuan Wu vurğulayıb ki, əsas məsələ nə qədər yağ və ya karbohidrat qəbul etdiyiniz yox, onların mənbəyidir.

Tədqiqat 2025-ci ilin Amerika Qidalanma Cəmiyyəti konfransında təqdim olunub.