Qastroenteroloq Yekaterina Kaşux RT-yə müsahibəsində yaşlı insanların qida rasionuna hansı qidaların daxil edilməli olduğunu deyib.

Onun sözlərinə görə, bədəni C vitamininin gündəlik dozası ilə təmin etmək üçün sadəcə bir stəkan qızılgül çayı kifayətdir.

Foodinfo.az bildirir ki, C vitamini güclü antioksidant təsirə malikdir, yəni hüceyrələri oksigenin aqressiv formalarının dağıdıcı təsirindən qoruyur. Hüceyrələr sağlamdırsa, daha yavaş qocalırlar. Bundan əlavə, itburnu tərkibində flavonoidlər var. Bu bitki maddələri iltihabı azalda bilər.

Bundan əlavə, həkim dedi ki, balqabağı pəhrizinizə əlavə etməyə dəyər, çünki onun pulpası və toxumlarında çoxlu qiymətli vitamin və minerallar var.

Balqabaq görmə kəskinliyini və qalxanabənzər vəzinin sağlamlığını dəstəkləyən yaxşı A vitamini mənbəyidir. Balqabaq həm də şişkinliyi azaldan və ürəyin işini dəstəkləyən kalium və maqneziumla zəngindir”, - deyə RT-nin həmsöhbəti izah edib.

Bundan əlavə, balqabağın tərkibində fitosterollar var - pis xolesterinin səviyyəsini idarə etməyə kömək edən xüsusi bitki maddələri, qastroenteroloq bildirib.

Ekspert xatırladıb ki, bu mikroelement orqanizmdə heyvan mənşəli məhsullardan ən yaxşı şəkildə sorulur. Mal əti, quzu əti, toyuq əti, hinduşka xüsusilə qiymətli minerallarla zəngindir. Bundan əlavə, həkim süd məhsullarının əlçatan kalsium mənbəyi olduğunu xatırladıb.

Nurlan