
Borş, düzgün bişirilmədikdə və ya həddindən artıq hazırlanarkən, xüsusilə mədə-bağırsaq sistemi ilə bağlı problemləri olan insanlar üçün zərərli ola bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, Dövlət Təhsil Universitetinin Təbiət Elmləri Fakültəsinin dekan müavini İrina Lyalina Lenta.ru-ya açıqlamasında bildirib ki, Borşun bəzi insanlar üçün istehlakı diqqətlə aparılmalıdır.
Ekspert izah edib ki, tərəvəzlər pis və ya çox tez bişirilərsə, onlardan nitratlar ayrılır. Bu maddələr xüsusilə ürək-damar xəstəlikləri, yüksək qan təzyiqi, ürək çatışmazlığı və baş daxilində təzyiqi yüksək olan şəxslər üçün təhlükəlidir.
Lyalina həmçinin bildirib ki, ətin uzun müddət bişirilməsi nəticəsində ağır metallar və toksik maddələr əmələ gələ bilər. Çox yağda qızardılan tərəvəz və ət isə mədədə narahatlığa, həzm pozğunluğuna səbəb ola bilər.
Mütəxəssis tövsiyə edir ki, tərəvəz və ət məhsulları düzgün bişirilsin, yağ istifadəsi minimuma endirilsin və mədə-bağırsaq problemləri olan şəxslər Borşu ehtiyatla yesinlər. Belə qaydalar Borşun faydalı tərəflərini qorumağa, sağlam qidalanmanı təmin etməyə və mədə-bağırsaq problemlərinin yaranmasının qarşısını almağa kömək edir.