Minnesota Universitetindən olan bir qrup tədqiqatçı paxla istehlakının pəhriz keyfiyyətinə təsirini araşdıran genişmiqyaslı araşdırmanı tamamlayıb.

Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Sorğusunda (ABŞ) təxminən 45,000 iştirakçıdan toplanan məlumatların təhlili göstərdi ki, gündə yalnız bir porsiya lobya əlavə etmək qidalanmanı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırır. Məlum olub ki, lobyadan əlavə yemək maqnezium, dəmir, fol turşusu, lif və kalium kimi vacib elementlərin qəbulunu artırmağa kömək edir.

Lobya həmçinin xlorofil, karotenoidlər, fenollar və flavonoidlər kimi fitonutrientlərlə zəngindir. Bu maddələr insan sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayan güclü antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətləri ilə tanınır. Alimlər müəyyən ediblər ki, bu fitonutrientlərin müntəzəm istehlakı ürək-damar xəstəlikləri, hipertoniya, artrit, diabet və Alzheimer xəstəliyi kimi müxtəlif xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini azalda bilər.

Nəticələr lobyaların gündəlik pəhrizlərə daxil edilməsinin zəruriliyini vurğulayır və qidalarda müxtəlifliyi və balansı vurğulayan sağlam qidalanma tövsiyələrini dəstəkləyir.