
Qlüten, xüsusilə buğda, çovdar və arpa kimi taxıllarda tapılan bir protein növüdür. Foodinfo.az bildirir ki, qlütenin orqanizmə təsiri fərqli ola bilər; bəzi insanlarda allergiya və həzm problemlərinə yol açarkən, digər şəxslərdə isə heç bir narahatlıq yaratmır.
Qlüten həssaslığı olan insanlar, adətən, glutenin immun sisteminə təsiri ilə qarşılaşırlar. Bu vəziyyət, orqanizmin qlüteni bir təhlükə kimi tanıyıb, ona qarşı immun cavab verməsi ilə baş verir. Qlüten həssaslığı olan şəxslərdə, həzm sistemi pozulmuş və bədən qlüteni düzgün emal edə bilmir. Belə insanlar qlüteni tamamilə pəhrizlərindən çıxarmalıdırlar. Bununla yanaşı, qlüten həssaslığı olmayan şəxslər üçün qlüten sağlamlıq üçün zərərli deyil.
Əksinə, qlütenli qidalar bəzi faydalı qida maddələrini təmin edə bilər. Bununla yanaşı, qlütenin artan qəbulu bəzi hallarda bədən üçün yaxşı olmayıb, həzmi çətinləşdirə bilər. Qlütenlə bağlı müasir tədqiqatlar göstərir ki, bu protein insan orqanizmi üçün həm faydalı, həm də zərərli ola bilər.
Son illərdə qlütenə qarşı olan həssaslığın artması bu mövzuya dair daha çox araşdırmaya səbəb olub. İnsanlar qlütenin orqanizmə təsirini yaxşı başa düşməlidirlər ki, pəhrizlərini düzgün şəkildə tənzimləyə bilsinlər.