Yaşlandıqca immun sistemi effektivliyini itirir: hüceyrələr daha pis bölünür, xroniki iltihab artır və həyati orqanlar — timus və qaraciyər daxil olmaqla — tədricən atrofiya olunur. Foodinfo.az Gazeta.ru-ya istinadən xəbər verir ki, Yaponiya Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdən əldə olunan bakteriyanın bu prosesləri ləngidə və qismən geri çevirə bildiyini müəyyən ediblər.

Tədqiqat Lentilactobacillus kefiri YRC2606 suşu üzərində aparılıb və nəticələr Journal of Functional Foods (JFF) jurnalında dərc olunub. Eksperimentdə yaşlı siçanlara səkkiz həftə ərzində termoinaktivləşdirilmiş L. kefiri YRC2606 verilib. Nəticədə onların timusu və qaraciyərində yaşlanma əlamətləri nəzarət qrupuna nisbətən xeyli zəif ifadə olunub.

Həmçinin, hüceyrə bölünməsini bloklayan p16 və p21 zülallarının fəaliyyəti azalıb — bu zülallar hüceyrə yaşlanmasının əsas markerləri hesab olunur. Xroniki iltihab da azalıb: IL-6 və TNF-α proinflamator sitokinlərinin səviyyəsi düşüb, IL-6/STAT3 siqnal yolu isə əhəmiyyətli dərəcədə zəifləyib.

Alimlər qeyd edirlər ki, qlobal əhali sürətlə yaşlandığından belə tədqiqatlar yaşa bağlı immun pozğunluqlarının profilaktikası üçün praktik əhəmiyyət kəsb edə bilər. Lakin insanlarda təsiri təsdiqləmək üçün əlavə klinik sınaqlar tələb olunur.