Kalsium sümüklərinizin və dişlərinizin çox hissəsini təşkil edir və ürək sağlamlığı, əzələ funksiyası və sinir siqnallarında rol oynayır. Kalsium çatışmazlığının qarşısını almaq və kalsium səviyyənizi yaxşılaşdırmaq üçün istehlak edilməli olan müəyyən qidalar var. 

 Foodinfo.az-ın məlumatına görə, bir stəkan (245 qram) adi qatıq kalsium üçün gündəlik dəyərin 23%-ni, eləcə də zəngin fosfor, kalium və B2 və B12 vitaminlərini ehtiv edir.

Geniş çeşidli qida maddələrini təmin etməklə yanaşı, bəzi tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm qatıq istehlakı ürək xəstəliyi və 2-ci tip diabet inkişaf riskini aşağı salır

Paxlalılar lif, zülal, dəmir, sink, folat, maqnezium və kalium kimi mikroelementlərlə zəngindir. 

1 stəkan (179 qram) bişmiş ağ lobya gündəlik ehtiyacınızın 12%-ni təmin edir. Digər növ lobya və mərciməklərdə daha az miqdarda olur. Hər fincan üçün gündəlik dəyərin təxminən 3-4%-ni (175 qram) təmin edir.

Tədqiqatlar göstərir ki, lobya LDL (pis) xolesterol səviyyələrini aşağı salmağa və tip 2 diabetin inkişaf riskini azaltmağa kömək edir.

Bütün qoz-fındıqlar arasında badam kalsium baxımından ən yüksək yerdədir. Cəmi 28 qram badam gündəlik ehtiyacınızın 6%-ni təmin edir.

Badam da sağlam yağlar və zülalla birlikdə hər unsiya üçün 3,5 qram lif təmin edir. O, həmçinin maqnezium, manqan və E vitamininin əla mənbəyidir.

Fındıq yemək qan təzyiqini, bədən yağını və metabolik xəstəliklər üçün bir çox digər risk faktorlarını azaltmağa kömək edir.

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər inanılmaz dərəcədə sağlıqlıdır. Bu cür tərəvəzlərin bir çoxunda kalsium yüksəkdir.

Məsələn, 1 stəkan (190 qram) bişmiş kələmdə 268 mq kalsium və ya gündə ehtiyacınız olan miqdarın təxminən 21%-i var.