Dietoloq Melissa Nieves çia toxumlarının faydalı xüsusiyyətləri və potensial əks təsirləri barədə danışıb. Foodinfo.az Championat.com-a istinadən xəbər verir ki, bu məşhur superfood lif, omeqa-3 yağ turşuları, protein, minerallar və antioksidantlarla zəngindir.

Diabetə nəzarət etməyə kömək edir. Çia toxumları qan şəkərinin səviyyəsini aşağı sala bilər, 2 tip diabetli insanlarda çəki və bel ölçüsünü azaltmağa kömək edə bilər.

Qan təzyiqinin normallaşdırılması. Çia toxumlarının müntəzəm istifadəsi yüksək təzyiqi azalda bilər.

Qaraciyər steatozunun vəziyyətinin yaxşılaşdırılması. Çia toxumları metabolik pozğunluqları olan xəstələrdə qaraciyər sağlamlığının yaxşılaşdırılmasında müsbət nəticələr göstərir.

Böyük sağlamlıq faydalarına baxmayaraq, chia toxumlarının bəzi yan təsirləri var. Onların arasında:

Mədə-bağırsaq problemləri: Lif qəbulunun artması şişkinlik və köpə səbəb ola bilər;

allergik reaksiyalar: tənəffüs çətinliyi, qaşınma;

Nadir yan təsirlər: Məhsul qan təzyiqinə, qan şəkərinin səviyyəsinə və qanın laxtalanmasına təsir göstərə bilər, bəzən hipotenziya, hipoqlikemiya və ağır qanaxmaya səbəb ola bilər.

Melissa Nieves qeyd edir ki, çia toxumlarını pəhrizinizə daxil etməzdən əvvəl, xüsusən də hər hansı xroniki tibbi vəziyyətiniz və ya allergiyanız varsa, həkiminizlə məsləhətləşməlisiniz.