
Rusiyalı ekspertlər balığın faydalarına dair beş əsas və gözlənilməz səbəbi açıqlayıblar. Əsas səbəb omeqa-3 yağ turşularının zənginliyi ilə bağlıdır ki, bu maddələr iltihabəleyhinə təsirə malikdir və ümumi sağlamlıq üçün əhəmiyyətlidir.
Foodinfo.az bildirir ki, travmatoloq Vladimir Qordeyevin sözlərinə görə, skumbriya, qızılbalıq və sardina kimi yağlı balıqlar oynaq ağrılarını və sərtliyi azaldır, eyni zamanda zədələnmə riskini aşağı salır. Dietoloq Katerina Padolka isə balığın dəriyə kompleks təsir göstərdiyini bildirir: EPA və DHA yağ turşuları iltihabı azaldır, E və D vitaminləri, sink və selen isə dərini qoruyur.
Balıqda olan zülal, kollagen sintezində mühüm rol oynayır və bu, dərinin elastikliyi üçün vacibdir. Bu xüsusiyyətlər sızanaq, ekzema və rosacea kimi dəri problemləri ilə mübarizədə əhəmiyyətlidir.
Padolka həmçinin vurğulayıb ki, balıq immunitetə də müsbət təsir edir – T-hüceyrələrin istehsalını artırır, yaraların sağalmasını sürətləndirir və orqanizmi viruslardan qoruyur.