Qış dövrünün sonunda insanın immun sisteminin dəstəyə ehtiyacı var. Buna qidalardan alınan vitaminlərin köməyi ilə nail olmaq olar. Sitrus meyvələrində ən faydalı maddələr olduğuna inanılır, lakin belə məhsullar daha çoxdur. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq Natalia Gridina RT-yə müsahibəsində bildirib.

Pəhrizinizə mal əti əlavə etmək immunitet sisteminiz üçün yaxşı kömək olacaq, çünki tərkibində protein, yağ və B12 vitamini var. Ekspert qeyd edib ki, belə ətdən hazırlanan yeməklər dəmir çatışmazlığı və qan azlığının qarşısını alır.

O, həmçinin immuniteti dəstəkləməyə kömək edən və antioksidan xüsusiyyətlərə malik olan beta-karoten ehtiva edən yerkökünə diqqət etməyi məsləhət görür. Kələm də ilin bu vaxtında çox faydalı olacaq, xüsusən də duzlu halda bağırsaq mikroflorasını normallaşdırır.

Ekspertin sözlərinə görə, qış fəsli xurma vaxtı hesab olunur. Fizioloji regenerasiyaya kömək edir, çoxlu miqdarda vitamin və mikroelementləri ehtiva edir, həmçinin görmə qabiliyyətini gücləndirir və dərinin vəziyyətinə müsbət təsir göstərir. Salatlar, şorbalar və qəlyanaltılar üçün əla tərkib hissəsi K və C vitaminləri, dəmir və kalsiumla zəngin olan cəfəridir. Bundan əlavə, yaddaşı və həzmi yaxşılaşdırır. Qridina deyir ki, qışın sonunda faydalı təsir göstərəcək içkilərə qızılgül dəmləməsi və zəncəfil kökü çayı daxildir.

“Birincisi tərkibindəki askorbin turşusunun miqdarına görə limonla rəqabət apara bilər, ikincisi isə nəinki soyuqdəymə ilə mübarizə aparır, həm də endokrin sistemə müsbət təsir göstərir.Çaytikanı çayı qışda içmək də faydalıdır. , mərcanı şirəsi və lavanda ilə çay.Sonuncu stresli gündən sonra sakitləşməyə, yığılmış yorğunluğu aradan qaldırmağa və yuxunu normallaşdırmağa kömək edəcək”, - deyə ekspert əalvə edib.

Leyla